Hola a tothom,
La proposta d’aquest mes és a la Serra del Mont, situada al pre-pirineu, a l’Alt Empordà, al límit amb la comarca de la Garrotxa. L’excursió és pujar al cim del Mont, on hi ha edificat el santuari del mateix nom. Els principals atractius son històrics i paisatgístics. Dins del primer grup destaca: Visita al Castellot, cenobi de St. Llorenç de Sous, actualment en runes, i el santuari de la Mare de Déu del Mont. En el segon, l’extensa panoràmica que ofereix el cim i mirador privilegiat del nord de Catalunya. El desnivell és de pujada sostinguda. El camí és fressat i ben senyalitzat, sense cap dificultat destacable.
Dades tècniques:
§  Data: 17/04/16, diumenge
§  Lloc: Serra del Mont (Alta Garrotxa-Alt Empordà).
§  Recorregut: Circular.
§  Itinerari: Beúda-Pla del Bosc-El Castellot-St. Llorenç de Sous-Santuari del Mont-Font de la Roca Pastora-Pla del Bosc.-Beúda.
§  Horari: 5h.
§  Desnivell: 780 mts.
§  Longitud: 10 km. 
§  Transport: Autocar. 
§  Pressupost: 20€.
§  Lloc i hora de trobada: UEC Bcn. c/. Muntaner cantonada Gran Vía. 7.15h. És prega puntualitat.
§  Hora sortida autocar: 7.30h.
§  Parada a Fabra i Puig, estació RENFE, 7,40h. On sempre. Aviseu al formalitzar la inscripció.
Llocs d’interès:
  • Serra del Mont. Situada a l’Alta garrotxa, esta orientada de Nord-Oest a Sud-Oest, de composició calcaria, marca la divisòria hidrogràfica entre les conques de la Muga i del Fluvià. La vegetació dominant és el bosc d’alzina, amb boixedes.
·         Santuari de la Mare de Déu del Mont. Situat al turó del Mont, a 1.124 mts. Pertany al municipi d’Albanyà. El seu origen fou un temple benedictí, anterior al 1.222. La seva arquitectura és del romànic tardà. Històricament la muntanya també ha estat coneguda com a St. Llorenç del Munt, per cenobi que hi ha als seus peus. A nivell científic, la seva privilegiada situació geogràfica va ser aprofitada com a punt de referència per fer les mesures del meridià Dunkerke-Barcelona, que, posteriorment, serien la base de l’origen del metre i del sistema mètric decimal. 
Observacions:
§  Cal portar: El dinar, aigua, calçat adequat, sabates de senderisme o esportives, protecció pel fred, la pluja i el sol.
§  Cal estar en possessió de la corresponent llicencia federativa o assegurança d’accidents. La UEC en facilita una per l’excursió.
§  Recomanació. Qui utilitzi bastons es millor portar la parella, per facilitar l’ascens i el descens.
Inscripcions:
§  Podeu fer-ho com fins ara, responent aquest correu o a la UEC de Barcelona, per correu electrònic (secretaria@uecbarcelona.org) o al telèfon 93-454,58,55. Horari de Secretaria es de Dll. Dm. i Dv. 19h.a 21h.
§  Data tancament inscripcions: Divendres, 15/04/16, 21,30h.
§  En cas d’anulacions, l’afectat ho ha de comunicar.
Bibliografía:
·         PUJADES.NETwww.pujades.net
·         ENCICLOPÈDIA CATALANA.
·         EL NAIXAMENT DEL METRE. MOREY-REY, Enric.
Cartografia:
·         ALTA GARROTXA. Ed. Alpina. Escala: 1: 25.000.