Hola a tothom,
La proposta que us presentem d’aquest mes és el camí del Passiró. Era l’antiga via de comunicació entre Cambrils i Oliana. L’excursió la iniciarem al Solsonès a la capçalera de la Ribera Salada, per fer un llarg descens fins Oliana, passant per la Serra Seca, i la vall de la Mora Comtal. La zona és poc transitada a nivell excursionista, i gaudeix de bones panoràmiques de la valldàn, l’estret d’Oliana i la serra de St. Honorat. El camí actualment és un tram del G.R.-1, és fressat i ben senyalitzat, sense cap dificultat destacable.

Dades tècniques:
§  Data: 22/05/16, diumenge
§  Lloc: Ribera Salada-Vall de la Mora Comdal. (Solsonès-Alt Urgell).
§  Recorregut: Travessa.
§  Itinerari: Cambrils-Cap de Roc del Grau-Ctra. De Solsona-Cambrils-Basses del Sàlzer-Collada del Sàlzer-St. Just-Coll de Vent-Torrent de Reixar-Oliana.
§  Horari: 5h.
§  Desnivell:  410 mts. .1.091 mts.
§  Longitud: 13 km. 
§  Transport: Autocar. 
§  Pressupost: 20€.
§  Lloc i hora de trobada: UEC Bcn. c/. Muntaner cantonada Gran Vía. 7.15h. És prega puntualitat.
§  Hora sortida autocar: 7.30h.

Llocs d’interès:
·         Cambrils. Petit llogarret que pertany a la municipi d’Odèn. Situat a l’extrem oriental de la serra d’Odèn, a la capçalera de la Ribera Salada. L’església dedicada a St. Martí, i és consagrada el 1051. Son coneguts els seus trumfos i el salí, apreciat pel bestiar de la zona.
·         Camí del Passiró. Camí empredrat i catalogat per la Generalitat. Conegut des del 1051, és l’antic camí d’abast que comunica Cambrils amb Oliana. També s’utilitzava com a via alternativa per accedir a les valls d’Alinya, la Vansa i Pla de St. Tirs. Fins temps molt recents era força utilitzat. 
·         Serra Seca. Pertany al municipi de d’Odèn. Situada al Sud-Oest de Cambrils, te una orientació N-S, amb un sostre de 700 mts. situat a l’extrem nord. Separa les valls de Cambrils, i a l’est, les de Sàlzer i la Mora Comdal. La composició geològica es conglomerat, recorda a Montserrat.  
·         Oliana. Poble situat a la vora del Segre, al marge esquerre, a 469 mts. al sud de la comarca de l’Alt Urgell.

Observacions:
§  Cal portar: El dinar, aigua, calçat adequat, sabates de senderisme o esportives, protecció pel fred, la pluja i el sol.
§  Cal estar en possessió de la corresponent llicencia federativa o assegurança d’accidents. La UEC en facilita una per l’excursió.
§  Recomanació. Qui utilitzi bastons es millor portar la parella, per facilitar l’ascens i el descens.

Inscripcions:
§  Podeu fer-ho com fins ara, responent aquest correu o a la UEC de Barcelona, per correu electrònic (secretaria@uecbarcelona.org) o al telèfon 93-454,58,55. Horari de Secretaria es de Dll. Dm. i Dv. 19h.a 21h.
§  Data tancament inscripcions: Divendres, 20/05/16, 21,30h.
§  En cas d’anulacions, l’afectat ho ha de comunicar.

Bibliografía:
·         G.R. 1. Tram: Cambrils-Oliana.
·         ENCICLOPÈDIA CATALANA.
·         DEL SEGRE A LA RIBERA SALADA. TORT DONADA, Joan. Ed. Abadia de Montserrat.  

Cartografia:
·         MUNTANYA D’ALINYÀ. Ed. Alpina. Escala: 1: 25.000.